Ik dacht dat je het roeien via de instructie naar een technisch hoog niveau wilde brengen. Goed roeien is fijn roeien, en daarmee kweek je tevreden leden. Dat is toch je functie als nieuw bestuurslid? Ook, maar je betrokkenheid ligt blijkbaar maatschappelijk dieper. Nou, vertel dan maar.
Eerst even over roeien. Ik heb vroeger nooit aan sport gedaan. Sprak me niet aan. Tot ik 26 jaar geleden begreep dat het voor mijn lijf en een langer leven wel degelijk nodig was. En water is mijn ding. Als oud-zeeverkenner en actief duiker zit dat in je. En De Amstel is dichtbij. Tot en met test 5 ben ik gekomen. Scullen is lekker evenwichtig. Boordroeien is asymmetrisch. Dat voelt niet goed.
En ik merkte dat een aantal omgangszaken me niet aanstonden. Daar wilde ik actief mee aan de slag. Ik zag en zie mogelijkheden dat vanuit een bestuursfunctie goed te doen, zeker bij de ledenopvang en instructie. Dus heb ik me aangemeld. Vandaar.
Oké, vertel maar waar je op doelt. Nou, de essentie van het leven is er plezier in hebben. Ik niet alleen, maar iedereen. Dus ook plezier bieden en faciliteren. Op een aangename manier met elkaar omgaan. Een sociaal karakter uitstralen en overbrengen. Ook dat trekt nieuwe leden aan. Het 5-jarenplan spreekt me erg aan. Zowel de verduurzaming als het inclusieve.
Voorbeeldje: Iemand vaart tegen het vlot. Gebeurt soms. Als er dan een seniore wedstrijdroeier met forse krachttermen op afstand zijn misnoegen toont, baal ik. Ga er rustig op af. Toon begrip en vraag wat er misging. Help met aanwijzingen op een gepolijste manier, zodat de roeier er wat mee kan. Dat is zinvolle instructie. Denk niet in problemen of missers, maar in oplossingen.
Even een zijstapje. Ik ben initiatiefnemer/oprichter van NPDI, het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid. De kernwaarden zijn integriteit, transparantie, betrouwbaarheid, rechtvaardigheid, hulpvaardigheid en respect voor privacy. We willen onze Amstelleden behouden en groeien. Ik denk dat deze waarden onze Amstel steunen in dat streven. Dat is geen watjes-aanpak. Iemand aanspreken of instrueren kan best stevig overkomen, maar wel iemand in zijn waarde laten en borgen dat je geaccepteerd wordt in woord en houding. En natuurlijk staat goed roeien voorop. Het is de weg waarlangs je daar komt.
Is er een nieuwe aanmelder op de club of via internet? Wacht niet af. Ga actief het gesprek aan. Laat hem direct een boot proeven tijdens de maandelijkse infodagen. In voor- en najaar organiseren we twee open dagen. Er zijn geen wachtlijsten meer, en we benutten de instroom via de Berlagebrug en via scholen. En wees niet bang voor expats en hun Engelse taal. Heel belangrijk: houd de achterdeur dicht, blijf binden en boeien, en benut hun expertise door ze in te zetten als vrijwilliger. Zo kunnen ze hun Amstelnetwerk opbouwen. Verloren leden kosten niet alleen geld, maar maken van je club “los zand” in plaats van een gezellige en sociale vereniging.
Wouter, ik wens je heel veel energie en succes, want het is een forse bulk hooi die je aanprikt. Roei ze!
Peter de Graaf