Amstelroeister Iris Klok roeit finale op WK

Voor Iris begon afgelopen seizoen, zoals altijd, al in november van 2017. Bondscoach Jeroen Spaans besprak met de Iris, haar roeimaatje Jessy Vermeer (RIC) en coach Anita Meiland de mogelijkheden om zich te meten met de Europese top op het EK in mei 2018 om daar te proberen het ticket voor de Youth Olympic Games in Buenos Aires te behalen.

Het Team had daar wel oren naar en begon vol goede moed aan de voorbereiding. In het seizoen 2017 hadden ze in het Gevorderden veld gewonnen en dat vormde een goede basis. De nieuwe boot van de Amstel, de Trakai, ging als een speer en paste goed bij de meiden.

De winter was niet makkelijk in Nederland, maar met 2x een week trainingskamp in Spanje en Italie werd de vorm uitgebouwd en groeide het vertrouwen. Op de winterwedstrijden werd prima gepresteerd in het dames gevorderden veld. Bij de junioren was er in de tweezonder in eigen land weinig tegenstand en moest naar München uitgeweken worden voor echte strijd. Daar versloegen ze de snelste Duite tweetjes en gingen ze met twee gouden plakken naar huis.

Eind mei was de EK in het Noord-Franse Gravelines. Als enige Nederlandse ploeg wisten ze de A-finale te halen. Hierin leidde ze met een moedige start kort de wedstrijd maar moesten ze uiteindelijk met de meest ellendige positie – 4e – genoegen nemen. Hiermee was wel aan de selectie criteria voor de YOG (Jeugd Olympische Spelen) voldaan en was de tweezonder gekwalificeerd voor Buenos Aires okober 2018.

Als slotstuk van het reguliere seizoen wachtte nog het WK in Tsjechie. Bondscoach Spaans en de meiden zelf zagen een vierzonder met Isabel van Opzeeland (Leyte) en Bente Boonstra (Laak) erg zitten. Amstelcoach Anita Meiland werd door de KNRB aangewezen om het succesvolle seizoen door te zetten en deze vier tot een eenheid te smeden voor het WK.

Het is wonderwel gelukt om van de 3 verschillende roeistijlen een gedegen ploeg te maken die bij tijd en wijle zeer hoge snelheid kon laten zien. Dit resulteerde in het behalen van een prima 6e plaats in de A-finale. Dat de meiden hier niet volledig tevreden mee waren tekent hun vechtlust en wil om te winnen. Wij kunnen er alleen maar diepe bewondering voor hebben (In de halve finales werd en passant een Nederlands record gevaren in 6.45,37).

In de week van 28 Augustus pakken Iris, Jessy en Anita de training weer op in de voorbereiding op het Jeugd Olympische Spelen waar Nederland een equipe van zo’n 30 sporters van 17 t/m 18 jaar oud naar afvaardigt (ter plekke zullen ze door Isabel Jacobs gecoacht worden).

De wedstrijden in Buenos Aires kennen een interessant indeling. Eerst wordt er een time-trial gevaren over 900 meter MET keerboei. Waarna er een toernooi over 500meter op een 4-ploegenbaan wordt gehouden. Mocht je in september op de Bosbaan komen en je ziet een Amstel tweezonder rare capriolen uithalen dan zijn ze waarschijnlijk het nemen van een keerboei op baansnelheid aan het oefenen.

Het roeitoernooi is van 6 tot 9 oktober en we zullen proberen iedereen op de hoogte te houden.

Geschreven door: Jacques Klok 

DSC 2203

DSC 2211

DSC 2216