GEEST

Ik weet niet wat het is maar als in de zomer de bar drie weken dicht gaat komt er een bepaalde geest over een aantal Amstelleden. Die dan na het roeien, gewapend met zelfgezette koffie in thermosflessen, zelfgebakken appeltaart in daartoe passende verpakking, speciaal in het dorp gehaalde koekjes die je vroeger als kind al zo lekker vond, en met alle toevoegsels die er nodig zijn zich met vriendjes en vriendinnetjes op het terras vestigen om daar in een knus bijeenzijn van al dat lekkers te gaan genieten. En een sfeertje, meneertje!
Er gebeurt ook van alles. Zaterdag was er zomaar een dame in een prachtige zomerjurk met polka-dot motief. En ook was er een dame met een prachtig zelfgemaakt baby'tje dat rustig slapend zich aan allen liet zien. En dan was er natuurlijk de kring van heren-van-een-zekere-leeftijd, waar ik mij, pas terug van een zonnige vakantie in Zeeuws-Vlaanderen (wat een rust!!) weer tussen mocht begeven. Koffie, krakelingen (ik zei het al) en nog een type koekjes dat ik niet zo goed kon thuisbrengen, maar dat wel aanleiding gaf tot een diepgaande discussie over wat wij als kleine jongetjes nu de lekkerste koekjes hadden gevonden. Krakelingen en kletskoppen gingen lopen met de prijs. Volgende week kletskoppen. Het kan niet op. Joris, alles OK daar? Hier wel hoor!
En het ging ook over geest. Iemand zei dat hij recent bij een andere roeiclub te gast was geweest en dat hij daar zoveel sfeer had ervaren. Gewoon door er te zijn. Je zag het aan kleine dingen. De boel was keurig opgeruimd, iedereen zorgde daar voor, er werd een bepaalde houding getoond, attitude zeg maar, zo van "wij zijn de leden van die en die roeivereniging" enzovoort. Kleine dingen, maar die toch een bepaalde geest opriepen. Hij vond dat prettig.
Is die geest er bij de Amstel ook? Als ik om me heen kijk op de zaterdagen dat de bar dicht is zou ik zeggen: jazeker. Maar….dan zit je wel tussen de leden die er het meeste voor over hebben om die geest te scheppen (koffie, koekjes, baby'tjes zelf meebrengen) en er van willen genieten. Dat betaalt uit: het is oergezellig dan. Maar verder?
De uitwerking van dat thema laat ik nu eens graag over aan de ploeg die het Nieuwjaarscabaret in elkaar gaat zetten.

Ze zijn net begonnen, vernam ik.

Dirk