Hond

Het is alweer even geleden dat de Herman (vernoemd naar Herman van der Linden) samen met zijn vier min roeimaten de Amstel onveilig maakte. De stuur van deze boot had er altijd pas echt aardigheid in wanneer hij achter zich angstig hoorde roepen: vier, vierrr, VIER... om vervolgens met achteloze elegantie haarscherp tussen alle aanwezige boten, bruggen en/of oevers door te sturen. Een spoor van ontreddering in Hermans zog achterlatend. Stuurboord, bakboord, who cares… Wel moet gezegd worden dat Herman in vele jaren nooit zelfs maar het kleinste schrammetje opliep. Hoe dat kan is een raadsel zeker gezien de meest recente visuele trends maar hiervoor moeten we eerst naar een ander onderwerp; skiffeurs.

Skiffeurs kijken tijdens het roeien geheel tegen de regels, de goede orde en de betamelijkheid in het liefst zo min mogelijk om. Skiffeurs kennen de Amstel als hun broekzak en bezien ieder object dat überhaupt het lef heeft in hun nabijheid rond te drijven met een zekere mate van superioriteit. Skiffeurs zijn een beetje de motorrijders van het roeiwater.

Omdat skiffeurs zo eigenwijs zijn, zijn er nu fel gifgeel reflecterende schoenen, sokken, mutsjes, armbanden en shirtjes uitgevonden die je visueel echt onmogelijk kunt missen omdat ze volledig in disharmonie zijn met de omgeving. Dat is maar goed ook want anders zou je natuurlijk niets zien op onze Amstel die toch nog vaag herinnert aan de schetsen van Rembrandt, de schilderijen van Ruysdael en oude prenten waar zoveel boten op aanwezig zijn dat het water bijna volledig wordt bedekt. Hoe we het ooit zonder gifgeel hebben kunnen doen is een deel van het mysterie van de geschiedenis en van de Herman.

Afijn, gisteren roeide ik ergens in de buurt van de Naald, hoor ik achter mij: “hond! Hond! HOND!” Nu hebben wij allemaal al van alles naar ons horen roepen maar “HOND!” was toch echt nieuw voor mij. Uit mijn rechter ooghoek had ik al een zwarte bobbel op het water gezien en verdomd, een hond. Zonder reflecterend shirtje dus, of zelfs maar een reflecterende halsband. Daarom doe ik bij deze een oproep aan alle roeiers om spuitbussen met reflecterende gifgele verf mee te nemen zodat wij alle zwemmers, rieteilandjes, kerstbomen, vuilniszakken, pallets, bruggen, motorboten, vissers, skiffeurs en ook honden naar behoren kunnen markeren. Safety first!

Bram de Blécourt

ps Omdat sommige trends nu eenmaal onstuitbaar zijn heb ik vandaag op de Dappermarkt bij het stalletje met sportkleren een gifgeel reflecterend sportshirtje gescoord voor €5. Wanneer je er een wilt moet je snel wezen want ze vliegen weg!