Amstel goes Coastal

Vier (veteranen)roeiers Erik Kraak, Hans Vendrig, Johan de Haan en Kees Vente en niet te vergeten Nienke Engberts, de stuurvrouw, hebben deelgenomen aan de heuse Wereldkampioenschappen Coastal roeien voor verenigingsploegen. Het evenement vond plaats in Thonon (Frankrijk) op 13 en 14 oktober.

Coastal roeien? Wat Coastal roeien is, is waarschijnlijk bij Amstelleden nog niet bekend. Logisch want in de omgeving van De Amstel is weinig Kust te bekennen. Kortweg coastal roeien doe je op ruw water en bij voorkeur op zee. Hiervoor heb je een speciale roeiboten nodig, die onzinkbaar zijn doordat de dubbele huid gelijk de luchtkasten zijn. Het laatste komt ook tot uiting in het gewicht van de boot namelijk 140 kg. Dus niet effe te tillen door vier roeiers. Maar daar zijn hulpmiddelen voor zoals een kar waarmee je de boot via een helling (ramp) in het water rijdt.

Onder het bezielend enthousiasme van Erik heeft de vier al enkele eerste wedstrijden geroeid in Nederland en gewonnen. Uiteraard in “het land der blinden is een oog koning”. Niet gehinderd door enige zelfreflectie hebben we toen besloten dat de officiële wereldkampioenschappen wel iets voor ons zou zijn. Je weet maar nooit of je, in dit naar onze beleving niet courante nummer, op onze leeftijd alsnog eens daadwerkelijk wereldkampioen kon worden. Verder moet u weten dat Erik ook in de KNRB-commissie zit ter promotie van het Coastal roeien en ons sluw tot deze wedstrijd heeft verleid.

IMG 2959

Aan de slag in de recent aangeschafte Coastal vier “de Wim Koopman”. De boot ligt bij KOI (kanoën op IJburg) dus varen op het Markermeer bij Pampus. Geen zee maar de golven zijn respectabel. Om enige referentie te hebben over ons niveau, getraind met tempo/snelheidsmeter. De eerste signalen waren positief in vergelijking tot de winnaars van afgelopen jaar. Dus vol goede moed richting Thonon. Eh voordat we mochten deelnemen moesten we nog wel een verplichte sportkeuring ondergaan en shirts laten maken met naam en land, net echt.

In het herenveld, er was geen veteranendivisie, hadden zich 27 ploegen ingeschreven. In de A-finale mogen maar 20 ploegen starten en de rest gaat naar de B-Finale. Op de vrijdag waren de voorwedstrijden. De baan en de start hebben veel weg van zeilwedstrijden. De startlijn is heel breed en ligt tussen twee boeien. Als de starttoeter gaat mag je pas over de lijn en dat kan een vliegende start zijn. En dan vaar je een parcours rond diverse boeien. Belangrijke regel is dat de boot die voorligt heeft het eerste recht op de vaarkoers heeft en het dicht langs een boei mag keren.

Wij hadden besloten een vliegende start te maken en dat hebben we geweten. We gingen ruim te laat over de startlijn en begonnen met drie of meer lengtes achterstand. Met genoemde regels is het dan een hele klus om bij de eerste 10 te komen voor de A-Finale. De baansnelheid van onze boot was goed maar we eindigden als 13e . De volgende dag dus in de B-finale. Nu gewoon met staande start begonnen aan de wedstrijd. Goed weg en lagen op een 4e plek. Ruzie bij de boei en moesten twee maal de buitenbocht nemen. Bij de 3e boei hadden we de ploeg op de derde plaats te pakken, bijna! Riemen in elkaar en stil liggen! Je kan er op wachten 3 ploegen staken binnendoor en kansloos voor de rest van de race. De schurken die ons hadden gehinderd, kregen nog wel straf minuten, maar daar schiet je weinig mee op.

We hebben een fantastisch weekend gehad en voor ons doen heel hard geroeid. Maar laat het duidelijk zijn als veteranenploeg heb je op een WK weinig te zoeken. Je roeit tegen mannen die het afgelopen jaar nog wereldbekerwedstrijden of Senior B kampioenschappen hebben geroeid. De WK coastal ontstijgt zeker het niveau van kermiskoers. Toch hebben we het niet slecht gedaan.