BANK

Kort geleden maakte ik op een zonnige middag een klein fietstochtje. Dat kan als je tijd hebt en het mooi weer is. Het ging de Kalfjeslaan over, door het sportpark, tussen het meterhoge en zwaar geurende fluitenkruid door naar de rivier en langs Klein Kalfje  weer op-huus-an.
En daar kwam ik langs de bank. De Bank Van Jaap. De bank die vrienden van Jaap Razenberg daar in de Grote Bocht tussen de weg en het voetpad hebben neergezet, kort na zijn overlijden in september 2012. Om altijd een monumentje voor- en een aandenken aan die bijzondere roeivriend te hebben.
Op de bank zit een bordje waarop staat "De Bank van Jaap". En dat is het: de bank van Jaap. Op de plek waar Jaap zo vaak langs roeide, in training met de Oude Mannen, of in wedstrijd, ook heel lang met De Oude Mannen. En waar hij ook wel schreeuwend en aanmoedigend langs fietste als er een wedstrijd was en hij zelf niet meeroeide. De bank kon nergens beter staan.
En wat ik nu zo leuk vind: de bank zit een beetje lastig. Hij helt wat naar voren waardoor je de neiging hebt om er af te glijden richting het water. Symbolisch? U zegt het maar.
Als ik er toch even een tijdje zit komt het bij me op dat het binnenkort alweer vijf jaar geleden is dat Jaap ons verliet. Al weer vijf jaar.
Als ik weer op m'n fietsje klim voel ik dat het verdriet nog steeds niet helemaal weg is.

Verdomme Jaap.

Dirk