Wespentaille ongezond

Door: Peter de Graaf

Als we ons het ledenbestand -naar leeftijd verdeeld- voorstellen als het menselijk lichaam dan staan we stevig op de benen (prima jeugdafdeling) met een krachtige bilpartij (succesvolle junior wedstrijd ploegen), maar dan een slanke, schier anorexia gelijke taille voor de 20/35-jarigen en een obese boventors, vette nek en dikke kop als het om de 40+ gaat.

Dat die groep van ca 90 leden ondervertegenwoordigd is gaat JongAmstel nu aanpakken. JongAmstel is een 8-tal uit die leeftijdsgroep. Op initiatief van Sarah Vredeveld gaan Stephan Stolk, Diederik Don, Joanne Preuter, Wieger van der Werf, Sanne Wever, Bettine Lalieu, Inger Waling en Sanne Wichman aan de slag.
Wat willen ze? Binden en boeien, zodat de groep in kwantiteit en kwaliteit sterker wordt. Aansprekende activiteiten bieden en nieuwe leden werven.

Deze groep is qua achtergrond divers. Oud-studenten, loopbaanstarters, vaak nog solitair wonend, van academisch tot uitvoerend, van toproeier tot starter. Maar allemaal vol energie en levenslust dus niet moe te krijgen.
Een paar voorbeelden van de ideeën die nu op effectiviteit getoetst worden:

Vang ze op met een eigen instructie vergelijkbaar met de meeste studenten verenigingen. Niet in een saaie werrie maar leer de techniek en bootgevoel direct in C-1 of skif en vaar afwisselend in teams met een viertje.
Benut de ervaren (ex)-student voor de begeleiding en instructie. Stimuleer wedstrijdroeien met het topmateriaal waarover de Amstel beschikt.

En niet te vergeten de opvang na het afroeien. Hun Amstelnetwerk moet dan zo stevig zijn dat niemand zich verloren voelt en als dolende opzegt. Communicatie is daarbij een prima hulpmiddel. Emails, een eigen webrubriek, borrels en goede bereikbaarheid. Kortom de onderlinge afstand verkleinen.
En natuurlijk op zijn tijd een borrel, een feest of buitenschoolse activiteiten als zwemmen, schaatsen, een andere sport of een andere interesse. Aandacht geven en d'r bijhouden.

Wat ze beslist niet beogen is een vereniging binnen de vereniging. Een sterke cluster JongAmstel staat integratie naar de overige ledengroepen zeker niet in de weg. In tegendeel. Denk daarbij aan voor alle leden inzetbaar kader, maar ook commissie en vrijwilligers werk waar iedereen bij betrokken zal zijn. En omgekeerd, "net geen 35 meer" maar wel goede ideeën? Geef ze aan Sarah door. Ze zijn er beslist blij mee.

Het "Slagklaar AF" heeft voor JongAmstel geklonken. De eerste starthalen zijn gemaakt. Nu het juiste baantempo vinden.

JongAmstel: behouden vaart en houd de vaart erin.

JongAmstel

De eerste JongAmstel borrel! Op de foto van links naar rechts. Achter: Stephan Stolk, Diederik Don, Sanne Wichman, Wieger van der Werf. Midden: Rebecca van der Grient, Joanne Preuter, Sarah Vredeveld. Voor: Carine Middeldorp, Roos Wever.